Brexit-nieuwsbericht template

Nieuwsbrief artikel

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Brexit

De spanning rondom Brexit loopt weer op door het vertrek van Theresa May en de kans bestaat dat zij opgevolgd wordt door een harde Brexiteer. Wat is de stand van zaken? De EU heeft het VK uitstel verleend tot eind oktober. Voor die tijd zal er zeker geen Brexit plaatsvinden. Het streven van EU en VK is dat er voor oktober overeenstemming is over een akkoord waarmee het VK de EU verlaat. In dat geval komt er een overgangstermijn, waardoor er voor meerdere jaren geen douaneaangiftes gemaakt hoeven worden voor zendingen tussen VK en EU. Als er geen akkoord is op 31 oktober, kan er een no-deal Brexit komen. Ook een nieuw uitstel van de deadline is mogelijk, en zelfs het intrekken van de Brexit door de Britten.

Verwachtingen rondom een no-deal Brexit

De bijna Brexit in maart heeft een beeld geschetst van de mogelijke ontwikkelingen bij een no-deal Brexit.

  • Veel bedrijven zijn veel te laat gestart met de voorbereidingen. Dat is een garantie voor problemen.
  • Er zal in de eerste fase na Brexit een groot tekort zijn aan declaranten om alle nieuwe aangiften te maken. Dit gaat leiden tot vertraging in de doorlooptijd van douaneaangiften en daarmee van de logistiek. Met name in het VK nemen douanedienstverleners geen nieuwe klanten aan zonder duidelijkheid over Brexit.
  • De douaneprocessen zijn behoorlijk goed op orde, althans de theorie. De Britten hebben vergaande vereenvoudigingen doorgevoerd om import in het VK soepel te laten verlopen. En de Nederlandse en Belgische douane en havens hebben goede afspraken gemaakt om de nieuwe douaneformaliteiten goed te laten verlopen.
  • Er zijn losse eindjes en er zullen dingen mis gaan. Zo sluiten de regels rondom transit niet goed aan op de versimpelde importprocedure in het VK. Er zullen er veel nieuwe douane-ambtenaren zonder ervaring betrokken zijn bij Brexit. Ook is het de vraag of de computersystemen van douanes de stroom aangiften aankunnen. Verder is gebleken dat het heel lastig zal zijn om het vervoer van pakketjes van en naar het VK compliant te organiseren.

Wat kunt u nu doen ter voorbereiding

Gezien de onzekerheid over wanneer Brexit plaats vindt, adviseert SGS Maco alle handelaren met het VK zich voor te bereiden. Een paar tips daarbij.

  • Zorg dat u de juiste HS-codes van uw producten kent.
  • Zorg dat uw facturen voldoen aan de eisen die de douane stelt.
  • Als u exporteert naar het VK, regel dan met uw Britse handelsrelatie dat u niet DDP levert, want dan bent u de importeur in het VK. Als u geen Britse entiteit heeft met fysieke activiteiten, komt u niet in aanmerking voor de vereenvoudigde procedures bij invoer in het VK. Dit wilt u vermijden, zeker in de eerste fase na Brexit. Kies voor de handelsvoorwaarde DAP, waarbij u nog steeds alles regelt voor uw klant (zelfs de douane-aangifte), maar waarbij uw klant de formele importeur is, die kan profiteren van alle vereenvoudigingen.
  • Maak afspraken met uw douanedienstverlener zodat er een strakke procedure staat in geval van een onverwachte Brexit.
  • Overweeg zelf aangiften te maken. Zeker als exporteur is dat meestal vrij eenvoudig, zelfs zonder douanekennis. SGS Maco helpt exporteurs met het maken van templates voor uitvoeraangiften, waarin bijna alles al ingevuld is en u alleen de transactiespecifieke gegevens hoeft in te vullen. Simpel, goedkoop, snel en de declaranten van SGS Maco staan altijd klaar om direct te hulp te schieten als het nodig is

Brexit totaaloplossing

SGS Maco biedt na Brexit een totaaloplossing aan waarmee bedrijven zowel in Nederland en België als het VK voldoen aan al hun douaneverplichtingen. Bekijk onze FAQ over Brexit of neem vrijblijvend contact met ons op om uw Brexit-uitdaging te bespreken.

Meer weten over Brexit? Bekijk onze FAQ