Btw-nultarief bij bevoorrading zeeschepen beperkt

Btw-nultarief bij bevoorrading zeeschepen beperkt

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Btw-nultarief beperkt

Recent is de regeling ingegaan dat het btw-nultarief bij bevoorrading van zeeschepen alleen nog maar mag worden toegepast in gevallen dat de betreffende zeeschepen voor 70% of meer op volle zee varen. Dit wilt zeggen buiten de 12-mijlszone. Hiertoe is Tabel II horende bij de Wet Omzetbelasting aangepast.

Substantiële administratieve lastenverzwaring

De bewijslast om die 70% aan te tonen betekent een substantiële administratieve lastenverzwaring voor met name reders en bevoorraders (bunkeraars). De regelgeving is complex en vergt intensieve studie. Om meer duidelijkheid te krijgen omtrent deze regelgeving kunt u uiteraard bij ons terecht.

Extra documentatie

Bij de opmaak van een uitvoerdocument ter bevoorrading van een zeeschip is het bovendien lastiger geworden om het nultarief te hanteren bij repeterende btw 0% transacties tussen opeenvolgende partijen met betrekking tot de onderliggende goederenstroom. Hier is er extra documentatie vereist in het geheel van boeken bescheiden.

Toepassing nultarief

Indien toepassing van het nultarief in de factuurketen, voor de oorspronkelijke levering door de bunkeraar niet wordt toegestaan, moet er btw worden afgedragen en teruggevraagd.

Meer weten?

Mocht u vragen hebben ten aanzien van de toepasbaarheid van het btw-nultarief in combinatie met het opmaken van een douane aangifte ten uitvoer die bij deze bevoorrading van zeeschepen hoort, contacteer gerust een van onze specialisten.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Product Manager VAT Services

Erik van Cann