De vereisten voor EU-verzenddocumenten veranderen

S

De vereisten voor EU-verzenddocumenten veranderen

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

De vereisten voor EU-verzenddocumenten veranderen

Als onderdeel van de plannen van de Europese Unie (EU) om de veiligheid en beveiliging bij de douane voor haar burgers aan te scherpen, verandert de informatie die wij moeten verstrekken aan de autoriteiten over uw importzendingen via de lucht.

Vanaf 1 maart 2023 moeten we aanvullende informatie indienen voordat luchtvrachtzendingen aankomen bij de douane in de EU* of in Noord-Ierland, Noorwegen of Zwitserland.

SGS Maco is verplicht om deze informatie aan de autoriteiten te verstrekken.

Deze nieuwe vereisten zijn het gevolg van de nieuwste uitgave van Import Control System 2 (ICS2), dat wordt aangenomen als onderdeel van de bredere implementatie van het Douanewetboek van de Unie (Union Customs Code, UCC).

Wat u moet doen:

Om mogelijke vertragingen te voorkomen moet u ervoor zorgen dat uw afzender:

  • Een geharmoniseerde systeemcode (HS-code) van minimaal zes cijfers voor elk artikel in de zending aanlevert.
  • Een volledige en duidelijk goederenomschrijving levert voor elk artikel die wordt verzonden.
  • Deze informatie invult in het daarvoor bestemde veld van hun verzendapplicatie (zodat het ook op de luchtvrachtbrief ingevuld staat), en ook op de handelsfactuur.
  • U (de ontvanger) moet daarnaast ook de afzender voorzien van uw Economic Operator Registration and Identification (EORI)-nummer, en de afzender moet dit invullen op de handelsfactuur.

Als de gegevens die de autoriteiten nodig hebben niet zijn verstrekt, dan kunnen ze de toegang van uw zending weigeren totdat ze deze hebben ontvangen.

Vraag uw afzender om deze gegevens vanaf nu aan te leveren voor al uw zendingen om er zeker van te zijn dat u volledig bent voorbereid.

Vanaf 1 maart 2024 gelden deze eisen ook voor zendingen die worden vervoerd via:

  • De weg
  • Het spoor
  • Het water

SGS Maco is verplicht om deze informatie aan de autoriteiten te verstrekken. Als het niet wordt geleverd samen met de goederen die u importeert, moeten we uw zending mogelijk uitstellen tot we beschikken over de betreffende gegevens.

Meer informatie? Wij staan u graag te woord