Doorvoer van humanitaire hulpgoederen vanuit het VK vereenvoudigd

Humanitaire hulpgoederen

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Doorvoer van humanitaire hulpgoederen vanuit het VK vereenvoudigd

De douaneformaliteiten in Nederland zijn tijdelijk vereenvoudigd voor humanitaire hulpgoederen uit het Verenigd Koninkrijk die bestemd zijn voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

De goederen worden nu geclassificeerd als ‘goederen zonder handelskarakter’, hetgeen betekent dat ze zonder vertraging de grenzen kunnen passeren. Onder humanitaire hulpgoederen worden hulpgoederen in de ruimste zin van het woord verstaan.

Mondelinge verklaring

Om dit mogelijk te maken, kan voor deze goederen een mondelinge aangifte worden gedaan. In dat geval kunnen de normale procedures voor in- en doorvoer voorlopig achterwege blijven. Voor zendingen met een waarde boven de € 1000,- kan echter worden gevraagd om aan te tonen dat het om humanitaire hulpgoederen gaat. Dit kan een verklaring zijn van de degene die de aangifte doet of van wie de goederen zijn waaruit blijkt dat de goederen ‘gratis’ ter beschikking worden gesteld aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne met een globale omschrijving van ‘goederen’.

Aangifte in AGS ook mogelijk

Voor deze goederen kan ook invoeraangifte worden gedaan. Dit kan met vrijstelling van rechten. Vul de aangifte dan zo in:

  • Land van verzending: GB
  • Land van Oorsprong: GB
  • Goederencode: 9919 0000 60
  • Goedrenomschrijving: goederen ten bate van slachtoffers van rampen (Oekraïne)
  • Preferentiecode: 100

Vul géén bescheidcode in.

Meer informatie? Wij staan u graag te woord