EU-Singapore vrijhandelsovereenkomst in werking per 21 November 2019

Vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Vrijhandelsovereenkomst EU- Singapore per 21 november 2019

EU-lidstaten hebben begin deze maand gezamenlijk ingestemd met de handelsovereenkomst tussen de EU en Singapore. Dit betekent dat de overeenkomst in werking zal treden vanaf 21 november. Lees hier de inhoud van de overeenkomst.

Handelsovereenkomst

Onder de handelsovereenkomst, zal Singapore alle resterende tarieven op EU-producten verwijderen. De overeenkomst voorziet ook nieuwe mogelijkheden voor aanbieders EU-diensten, onder andere in sectoren zoals telecommunicatie, milieudiensten, engineering, informatica en maritiem transport. Het zal ook de zakelijke omgeving voorspelbaarder te maken. De overeenkomst zal ook de wettelijke bescherming in staat stellen van 138 iconische Europese voedingsmiddelen en dranken, die bekend staat als geografische aanduidingen, Singapore is nu al de op twee na grootste bestemming voor een dergelijke Europese gespecialiseerde producten. Singapore heeft ook afgesproken om belemmeringen voor de handel naast de tarieven in de belangrijkste sectoren, bijvoorbeeld door de erkenning van veiligheidstests van de EU voor auto’s en een groot aantal elektronische apparaten of door het aanvaarden van labels dat EU-bedrijven gebruiken voor textiel.

Het vrijhandelsakkoord EU-Singapore 

De EU-Singapore handelsovereenkomst is een van de eerste ‘nieuwe generatie’ bilaterale overeenkomsten. Bovenop de normale verwijdering van douanerechten en niet-tarifaire belemmeringen voor de handel in goederen en diensten, bevat het belangrijke bepalingen inzake de bescherming van intellectuele eigendom, de liberalisering van investeringen, overheidsopdrachten, concurrentie en duurzame ontwikkeling.
Lees hier de key elements van de handelsovereenkomst.
De EU en Singapore zijn ook overeengekomen tot een investering bescherming overeenkomst, die in werking kan treden nadat het door alle EU-lidstaten op basis van hun eigen nationale procedures is geratificeerd.

Over Singapore

Singapore is veruit de grootste handelspartner van de EU partner in de regio Zuidoost-Azië, met een totale bilaterale handel in goederen van ruim € 53 miljard en nog eens € 51 miljard van de handel in diensten. Meer dan 10.000 EU-bedrijven zijn gevestigd in Singapore en gebruik het als een hub voor de hele regio Pacific. Singapore is ook de nummer één locatie voor Europese investeringen in Azië, met investeringen tussen de EU en Singapore groeit snel in de afgelopen jaren: gecombineerde bilaterale investeringsverdragen voorraden bedroegen € 344 miljard in 2017.

Voor meer achtergrond info

Indien u meer informatie wenst over de gevolgen van de overeenkomst voor elke lidstaat, een thematische factsheet of andere inzichten ten aanzien van deze handelsovereenkomst,  verwijzen we graag naar de website van de Europese Commissie.

 

bronvermelding: website Europese Commissie.