Fiscale vertegenwoordiging import

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Fiscale vertegenwoordiging import

Als basisregel geldt dat een importeur bij invoer van goederen van buiten de EU btw moet afdragen over deze goederen. In Nederland en België is het mogelijk hiervan af te wijken. Als u als importeur een vergunning heeft (In Nederland: artikel 23 vergunning, in België: ET 14000), mag u de invoer-btw ‘verleggen’ naar uw periodieke btw-administratie, waar u de invoer-btw meteen kunt aftrekken als voorbelasting. Per saldo betaalt u dus geen btw, waarmee u een liquiditeitsvoordeel heeft.

Fiscaal vertegenwoordiger

SGS Maco beschikt in Nederland en België over de benodigde vergunningen om op te treden als fiscaal vertegenwoordiger. En met onze jarenlange ervaring in zelfs de meest complexe btw-constructies mogen wij ons de specialist op het gebied van BFV noemen. Zo besparen wij voor onze klanten jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan btw-betaling.

Onze werkwijze

Wij brengen samen met u de goederen- en financiële stromen in kaart, zodat we kunnen bepalen welke vorm van fiscale vertegenwoordiging bij u past en welke verantwoordelijkheden dit met zich mee brengt. Vervolgens maken we afspraken over aanlevering van opdrachten en aanvullende informatie, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat u voldoet aan uw douane- en btw-verplichtingen. Wij onderhouden alle contacten met douane en belastingdienst voor u.

Artikel 23

Niet-Nederlandse bedrijven die importeren via Nederland kunnen geen artikel 23 vergunning aanvragen. Hetzelfde geldt voor niet-Belgische bedrijven die importeren via België. Maar de Nederlandse en Belgische douanewetgeving voorziet wel in een faciliteit waarmee ook niet-Nederlandse/Belgische importeurs btw-betaling bij invoer kunnen vermijden. Deze faciliteit heet beperkte fiscale vertegenwoordiging (BFV). Bij BFV neemt een ‘fiscale vertegenwoordiger’ de btw-verplichting over van de importeur, waarna de fiscale vertegenwoordiger de betreffende goederen fictief levert aan de betreffende importeur. Voor de importeur is dit dan een aankoop vanuit een ander EU-land in plaats van buiten de EU. En bij aankopen vanuit een ander EU-land geldt in heel Europa dat de btw sowieso verlegd mag worden naar de periodieke btw-administratie. Zo kunnen dus ook niet-Nederlandse bedrijven profiteren van het genoemde liquiditeitsvoordeel.

Hoe verder?

Méér weten?

Download info
sheets

Wij delen onze kennis.

In gesprek

Vraag direct een offerte aan!

Wij delen onze expertise.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Product Manager VAT Services

Erik van Cann