Ingrijpende wijzigingen import Nederlandse havens: Container Vrijgave bericht

Wijziging import Nederlandse havens: Container Vrijgave Bericht

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Ingrijpende wijzigingen import Nederlandse havens Container Vrijgave Bericht

De implementatie van de 1e fase van het Container Vrijgave Bericht wordt uitgesteld tot 1 oktober 2021. Tot nu toe is het nog mogelijk om uw invoeraangiften in te dienen voordat de goederen waren gearriveerd. De Douane gaat dit onmogelijk maken. Dan kan de definitieve aangifte pas ingestuurd worden als de goederen gelost zijn. In douanetermen betekent dit als de Aangifte tot Tijdelijke Opslag, oftewel ATO, is ingediend.

Waarom is deze wijziging?

Dit is een verplichting vanuit het Europees Parlement in Brussel. Tijdens een controle namens het Europees Parlement in 2013 bleek dat van alle EU landen Nederland het enige land is dat de invoeraangifte eerst vrijgeeft en dan pas kijkt of goederen daadwerkelijk gelost zijn. Door deze werkwijze traden er veel mismatches op (4 tot 5%) met de Bill of Lading. De invoeraangiften indienen voor daadwerkelijke lossing van het schip is niet toegestaan, maar wel mogelijk en daardoor bestaat er voor de Douane een fiscaal afbreuk risico.

Nieuw

Invoeraangiften kunnen pas ingestuurd worden als de goederen daadwerkelijk gelost zijn. In douanetermen betekent dit als de Aangifte tot Tijdelijke Opslag, oftewel ATO, in ingediend. Dit betekent dat u de vrijgave later ontvangt dan u dat gewend bent van de douane-expediteur.

Een tweede verandering is dat de Douane de aangifte nauwkeuriger vergelijkt met de summiere aangifte. Dat betekent dat u in vak 40 van de nadere aangifte op een juiste manier moet verwijzen naar de Bill of Lading van de ATO. In de nadere aangifte mogen niet meer colli van hetzelfde soort staan dan in de ATO. Er mag ook geen hoger bruto gewicht in vermeld staan. Als uw aangifte hieraan niet voldoet, wordt die geweigerd.

Aangifte automatiseren

SGS Maco heeft haar douanesoftware geïntegreerd met de software van Portbase. (Portbase is het Port Community Systeem van de Nederlandse havens). Met ingang van het Container Vrijgave bericht kan SGS Maco volledig automatisch de definitieve aangifte indienen zodra de container gelost is. En u ontvangt meteen daarna de vrijgave. Een snellere wijze is niet mogelijk.

Strenge controle Douane

Verder gaat de Douane strenger controleren of de aantallen colli en de gewichten van de invoeraangifte overeenkomen met die van de Bill of Lading. Afwijkingen leiden tot foutmeldingen. Om deze controle mogelijk te maken eist de Douane van de aangever dat deze zeer gedetailleerd het verband legt tussen de Bill of Lading en de individuele items in de douaneaangifte. Dat betekent voor  een hogere workload voor een declarant die uw zending verzorgt met het opmaken van uw aangifte.

In het kort

  • Bill of Lading (BL) nummer: bij onjuist BL nummer wordt de aangifte door de Douane afgewezen.
  • Aantal colli: het aantal colli op factuur dient gelijk te zijn met ATO anders wordt de aangifte door de Douane afgewezen.
  • Bruto gewicht: het gewicht op de factuur/paklijst dient gelijk te zijn met ATO anders wordt de aangifte door de Douane afgewezen.

Meer info

Indien u nog aanvullende vragen heeft ten aanzien van bovenstaande, onze experts staan u graag te woord. Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Quality Manager

Piet Vluggen