JEFTA (Japan EU Free Trade Agreement)

Japan EU Free Trade Agreement

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

JEFTA

Na 6 jaar onderhandelen over een vrije economische zone, goed voor 30% van de wereldeconomie, treedt per 1 februari 2019 JEFTA in werking, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan.

Vrijhandelsverdrag

Dit akkoord wordt gezien als het belangrijkste vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie ooit heeft gesloten en biedt Nederlandse bedrijven kansen bij de handel met Japan. Na China is Japan in Azië de belangrijkste handelspartner van de EU. Het akkoord bevordert de onderlinge handel in producten van Europese of Japanse oorsprong en verlaagt veel importheffingen drastisch, of schaft deze zelfs volledig af.

Oorsprongsbepalingen

Voor de oorsprongsbepalingen is een registratie als geregistreerd exporteur van toepassing (REX, Registered EXporter). Met de status van REX kan een zogenaamd attest van oorsprong op de factuur of een ander handelsdocument geplaatst worden, waarmee importeurs preferentie genieten bij invoer. Deze regeling is momenteel al van toepassing bij handel met APS-landen en Canada.

REX-vergunning

Drijft u handel met Japan en wilt u profiteren van dit akkoord? Zorg dan dat u in het bezit bent van een REX-vergunning. Bent u nog niet in het bezit van een REX-vergunning of heeft u vragen over wat dit voor uw goederenstroom inhoudt? Wij helpen u graag.

Meer info over de deal

Ook interessant voor u!

MCC software

U maakt zelf aangiftes met onze software. Het werkt snel en eenvoudig, het is goedkoop én 24/7 beschikbaar.

Meer weten? Klik hier