Douane heeft komende maanden meer aandacht voor invoeraangiften

Meer aandacht voor invoeraangiften

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Douane gaat meer aandacht besteden aan invoeraangiften

De Nederlandse Douane maakte onlangs bekend meer aandacht te besteden aan de douanewaarde van textiel en schoenen in invoeraangiften die via Nederland in de EU worden ingevoerd. Daarnaast zullen ook online gekochte producten, de zogenaamde e-commerce, extra worden bekeken. Vooral als ze worden aangegeven als een zending met een lage waarde. Verder krijgen e-bikes en pijpen en buizen de aandacht van de douane.

Kleding en schoenen

Bedrijven en consumenten die kleding (textiel) en schoenen importeren uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand moeten ervoor zorgen dat de douanewaarde en HS-Codes (tariefindeling) correct zijn. De douane zal deze goederen grondig controleren.

Naadloze pijpen en buizen

Als u naadloze buizen en pijpen uit India importeert, controleer dan zorgvuldig of de bewerkingen in India voldoende zijn om de goederen de oorsprong India te laten krijgen. Als naadloze buizen en pijpen de oorsprong China hebben, geldt een antidumpheffing. De douane zal hier extra aandacht aan besteden.

E-commerce

Steeds meer producten worden online verkocht. Omdat de btw-regels per 1 juli 2021 zijn gewijzigd, controleert de douane deze zendingen grondig. Zo bestaat de btw-vrijstelling tot € 22 niet meer.

Ook controleert de douane of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. En controleert het of de vrijstellingscodes correct worden gebruikt. Daarnaast controleert de douane of het echt gaat om een koop of verkoop. Dit is vooral van belang voor de btw.

Vrijstellingscodes

Vrijstellingscodes kunnen worden gebruikt als het gaat om goederen met een lage waarde. De waarde voor deze vrijstellingen is de werkelijke waarde, exclusief vracht- en verzekeringskosten. Als u een code ten onrechte gebruikt, worden de douanerechten en btw niet correct berekend.

Code C07: voor zendingen met een waarde lager dan € 150. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt verzonden.

Code C08: voor zendingen van de ene particulier naar de andere, zonder handelskarakter en met een waarde van € 45 of minder.

E-bikes

Controleer de oorsprong en douanewaarde goed. Op de invoer van elektrische fietsen vanuit China is een antidumpingheffing van toepassing. De douane controleert daarom de waarde en oorsprong van deze goederen.

Andere risico’s

De douane controleert ook andere punten van de aangifte, niet alleen de douanewaarde en oorsprong. Bedrijven kunnen zo extra aandacht besteden aan hun aangifte, fouten vermijden en oponthoud voorkomen.

De douanecontroles zijn zowel fysiek als administratief. Bedrijven die de goederen willen vervoeren voordat de controles volledig zijn afgerond, moeten extra zekerheid stellen.

Meer informatie? Wij staan u graag te woord