Geschiedenis

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!
Door innovatie gegroeid

De geschiedenis van SGS Maco

Maco Customs Service is opgericht in 1953 en was een echt familiebedrijf. Sinds die tijd heeft Maco een continue groei doorgemaakt, met het openen van nieuwe vestigingen en op het gebied van automatisering. Vanaf augustus 2017 maken we deel uit van SGS, wereldmarktleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Inmiddels kent u ons als SGS Maco. Thomas Munsters is sinds september 2020 aangesteld als Managing Director.

roermond sgs maco

De oprichting van Maco

1953

Maco wordt in 1953 opgericht door dhr. Theo Maessen sr. en zijn broer Sjra, die kort na de oprichting overleed. De eerste activiteiten vinden plaats in de periode van wederopbouw na WO II aan de Nederlands-Duitse grensovergang bij Roermond. Leunend op de grenspaal wordt gewacht op vrachtauto's waarvan de lading moet worden in- en uitgeklaard. En als het werk gedaan is, wordt er in het café met de douane een pilsje gedronken!

oude grensovergang SGS Maco

Import en export

1985 - 1992

De import en export groeit gestaag en zo groeit Maco mee. Het bedrijf telt vier grenskantoren en twaalf medewerkers als Theo Maessen (sr) in 1985 met pensioen gaat en het roer overdraagt aan zijn zoon Hans Maessen (jr). Het bedrijf gaat zich verder uitbouwen en moderniseren. Aan een stormachtige groei komt in 1992 een abrupt einde als de Europese binnengrenzen open gaan en 95% van de werkzaamheden wegvallen. Ondanks, maar ook dankzij, een mislukt innovatief project, kan Maco in sterk afgeslankte vorm blijven bestaan. De import en export met landen buiten de Europese Unie vormen het nieuwe fundament van de activiteiten.

Sagitta en Transit

1992 - 2001

Door de automatisering van douaneprocedures, zoals Sagitta en Transit, verandert de bedrijfstak fundamenteel. Oorspronkelijk kunnen alleen klanten bediend worden die met hun goederen langs het (douane)kantoor in Roermond komen. Vanaf 2002 wordt het mogelijk om vanuit Roermond klanten in heel Nederland van dienst te zijn. Voor het eerst kan door middel van nieuwe dienstverleningsconcepten geïnnoveerd worden in de douane-expeditie branche.

Kantoor Rotterdam

2001 - 2004

In 2001 wordt Maco Rotterdam opgericht. Gebaseerd op servicegerichtheid en betrouwbaarheid groeit Maco Rotterdam sterker dan haar concurrenten. Maco wordt dé specialist in Rotterdam op het gebied van Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging en is dat sindsdien voor heel Nederland gebleven. Er wordt via Roermond gemakkelijk contact gemaakt met bedrijven uit Duitsland waarvoor Maco een overtuigende dienstverlening aanbiedt. Inmiddels werkt Maco voor bedrijven in heel Nederland, Europa en daarbuiten.

Innovatie

2004 - 2007

Sinds 2004 zet Maco vol in op innovatie en service. Het motto ‘Custom-made Customs' wordt leidraad voor de dienstverlening. Maco krijgt als eerste in Nederland toestemming om haar douane administratie papierloos te archiveren. Als eerste douane-expediteur in Nederland kan Maco zelf elektronisch EUR-Certificaten aanvragen en afdrukken. Met inzet van Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging worden voor de logistieke dienstverlening uiterst flexibele concepten voor distributie in de EU ontwikkeld. Als enige beschikt Maco over een vergunning om accijnsproducten uit andere EU-lidstaten zowel voor de accijns als de BTW aan te geven. Maco maakt het met haar douanesoftware Maco Customs Connect (MCC) mogelijk dat bedrijven, zeer laagdrempelig, toch zelf aangiftes met alle douanesystemen, zoals AGS, Transit en ECS, geautomatiseerd kunnen maken.

All-round dienstverlener

2007 - 2011

Vanaf 2007 gaat Maco haar klanten pro-actief informeren over alle douane-ontwikkelingen. Maco's website stelt relaties in staat om in een uitgebreide encyclopedie actuele informatie op te zoeken. Vanuit de dagelijkse aangiftepraktijk groeit Maco naar een all-round douane dienstverlener. Daartoe behoort ook specialistische dienstverlening en advies op het gebied van exportcompliance, vergunningen, automatisering en certificering.

Kantoor Antwerpen

2011 - heden

Met de opening van een eigen kantoor in Antwerpen in 2011 stelt Maco zich als doel voor haar thuismarkten Nederland, België en Duitsland alle goederenstromen te behandelen. Met inzet van fiscale vertegenwoordiging kunnen alle lidstaten van de Europese Unie profiteren van btw-vrije invoer. Naast de specialisatie in fiscale vertegenwoordiging wordt de service voor de klanten door de eigen software Maco Customs Connect verbreed. De deskundigheid op het gebied van oorsprongszaken is uniek in de douanerie.

Innovatie is key

Blik op de toekomst

Naast onze douane services blijven hoogwaardige kennis en automatisering key in onze groei.

Het douanelandschap is complex en verandert snel. Zeker met de komst van Brexit. Wij begrijpen dat dit voor uw business de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Met onze kennis en expertise staan wij voor u klaar. Wij denken graag met u mee om uw bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Innoveren is en blijft hierbij key in al ons laten en doen. Daarom hechten wij grote waarde in het investeren in kennis van onze medewerkers. Samen met u werken we aan de toekomst en samen maken we het verschil.