De aanlevering van accijnsgoederen kan op verschillende manieren gebeuren. In onderstaande uitleg gaan we steeds uit van handel in communautaire accijnsgoederen.
Import vanuit een derde land
Bij de invoer van accijnsgoederen uit een ‘derde land’ dient er rekening te worden gehouden met 3 vormen van verschuldigdheden; nl. douaneheffingen, BTW en accijns. De wijze van vertegenwoordiging en/of betaling van de verschuldigdheden is afhankelijk van diverse factoren zoals de plaats van binnenkomst in de Europese Unie, de eindbestemming van de accijnsgoederen en eventuele vergunningen van de importeur (of een externe partner van de importeur) op de eindbestemming.
A. Een Belgische onderneming koopt wijn aan in Argentinië waarbij de goederen worden ingevoerd via België
Optie 1: Bij aankomst in de Europese Unie (haven van Antwerpen/Zeebrugge) kan er door de douane-expediteur een importaangifte gemaakt worden waarbij de douaneheffingen en accijnsverschuldigdheden direct voldaan worden via dezelfde importaangifte.
Optie 2: Na aankomst in de Europese Unie (haven van Antwerpen/Zeebrugge) kunnen de goederen worden opgeslagen in een belastingentrepot van zodra de importaangifte werd afgewerkt. Hierbij worden de douaneheffingen voldaan via de importaangifte, maar de accijnsverschuldigdheden worden tijdelijk ‘geschorst’ door opmaak van een e-AD naar het belastingentrepot. *Voor opmaak van een e-AD na invoer dient de douane-expediteur over de nodige vergunning ‘Geregistreerd Afzender’ te beschikken.
B. Een Belgische onderneming koopt wijn aan in Argentinië waarbij de goederen worden ingevoerd via Nederland
Optie 1: Na aankomst in de Europese Unie (haven van Rotterdam) kan er in Nederland een importaangifte worden opgemaakt waarbij de eventuele douaneverschuldigdheden worden voldaan. Voor accijnsdoeleinden dient er een e-AD te worden opgemaakt naar België om de accijnsverschuldigdheden in de lidstaat van bestemming te voldoen. *Voor ontvangst van een e-AD na invoer dient de importeur (of zijn externe partner) over de nodige vergunning ‘Geregistreerd Geadresseerde’ of ‘belastingentrepot’ te beschikken
Optie 2: Na aankomst in de Europese Unie (haven van Rotterdam) kan er in Nederland een transitaangifte worden opgemaakt voor doorvoer van de accijnsgoederen naar België. In België kan er vervolgens (na aankomst van de goederen) een importaangifte worden opgemaakt voor betaling van douaneheffingen en accijnsverschuldigdheden.