ATR – T2L

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

ATR document – T2L document

ATR document

Bij specifieke zendingen zijn soms nog bijzondere douanedocumenten nodig. Zo moet de herkomst van goederen uit Turkije in de EU aangetoond worden met een ATR certificaat. Een ATR certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de EU en Turkije. De EU heeft met Turkije een douaneakkoord gesloten. Feitelijk zijn de EU en Turkije een douane-unie. De meeste goederen kunnen hierdoor zonder invoerrechten in beide gebieden worden ingevoerd. De goederen moeten dan wel van herkomst uit de EU of Turkije komen. Dit ligt vast in een ATR certifcaat.

T2L document

Een T2L of T2LF is een herkomstdocument. Het toont aan dat de goederen die er in zijn vermeld, uit het vrije verkeer van de Europese Gemeenschap komen. Deze documenten zijn bijvoorbeeld van belang wanneer goederen over zee van één deel van het douanegebied (in tegenstelling tot het fiscale gebied) van de EU naar een ander gebied worden vervoerd. Als een schip uit internationale wateren een haven in de Europese Gemeenschap binnenloopt neemt de douane aan dat alle goederen die zich op het schip bevinden, van buiten de Europese Unie komen en dus niet-communautaire goederen zijn. Met een T2L of met een T2LF kan worden aangetoond dat de goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie komen.

Meer weten?

Voor beide documenten geldt dat u een vergunning nodig heeft om deze te mogen opstellen. Maco Customs Service kan u met de aanvraag helpen. Voor meer vragen zijn wij bereikbaar via het emailadres nl.maco.customer@sgs.com of bel ons op +31 475 425 800

Meer info? Ik sta u graag te woord
Client Centre Manager Excise

Frank Thoolen

Méér weten?

Download Info Sheets

Wij delen onze kennis