Bijzondere bestemming

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Douaneregeling Bijzondere bestemming

Onder de regeling bijzondere bestemming kunt u Niet-Uniegoederen met een specifieke bestemming in het vrije verkeer brengen, zonder dat u rechten of volledige rechten hoeft te betalen. Door het toepassen van de vrijstelling van een recht of van een verlaagd recht is de belastingdruk lager.

Gunstige tariefregelingen

Deze gunstige tariefregelingen vindt u in de Gecombineerde nomenclatuur en het Gemeenschappelijk douanetarief. Hiervoor gelden voorwaarden en/of verplichtingen. U leest hier meer over in het Handboek Douane.

Vergunning

Als u de regeling bijzondere bestemming wilt gebruiken, hebt u een vergunning nodig. Die vraagt u aan met het formulier Aanvraag Vergunning bijzondere bestemming.

Vereenvoudigde aanvraag

In een aantal gevallen kunt u deze vergunning vereenvoudigd aanvragen. Deze vereenvoudigde aanvraag doet u door een aangifte tot plaatsing van goederen onder de regeling in te dienen met de standaard aangifteprocedure. De douaneaangifte wordt beschouwd als aanvraag voor de vergunning. U geeft dan aanvullende gegevens door met de Opgave Aanvullende gegevens en voorwaarden bij aanvraag vergunning op aangifte.

Grensoverschrijdende vergunning

U kunt ook een grensoverschrijdende vergunning aanvragen voor de regeling Bijzondere bestemming. Meer informatie hierover vindt u bij het Expertisecentrum grensoverschrijdende vergunningen.

Achtergrond info

Voor meer achtergrond info over het bepaalde douaneregelingen, raadpleegt u ons Kenniscentrum. Onze consultants helpen u graag verder bij vragen over het gebruik van bepaalde douaneregelingen of omtrent vergunningen.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Quality Manager

Piet Vluggen