Brexit update – stand van zaken

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!
1 april 2019

Brexit update – stand van zaken

De datum van Brexit is verschoven naar 12 april. Een no deal-Brexit op deze datum kan helaas niet worden uitgesloten, doordat het Britse parlement tot op heden niet heeft ingestemd met het terugtrekkingsakkoord. Het is daarom belangrijk dat u als handelaar zich hierop blijft voorbereiden. Als het Britse parlement alsnog instemt met het Brexit akkoord, zal de EU een eventueel Brits verzoek tot langer uitstel welwillend bekijken. Daarbij geldt wel dat ieder uitstel voorbij 22 mei betekent dat het VK Europese verkiezingen moet organiseren. De Europese verkiezingen beginnen namelijk op 23 mei.

Terugtrekkingsakkoord

De Europese Unie (EU) en de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) bereikten in november 2018 een akkoord over de ordentelijke terugtrekking van het VK uit de EU .  Dit akkoord is tot op heden echter nog niet goedgekeurd door het Britse parlement. Naast het Britse parlement moet ook het Europees Parlement formeel het akkoord nog goedkeuren. Pas hierna kunnen de EU en het VK de afspraken van het terugtrekkingsakkoord gaan uitvoeren. Wanneer het terugtrekkingsakkoord van kracht wordt zal er tot met 31 december 2020 een overgangsperiode plaatsvinden. Gedurende deze periode zullen alle EU-wetten en regels voor het VK blijven gelden. In het akkoord is ook afgesproken dat deze overgangsfase zo nodig eenmalig met twee jaar kan worden verlengd tot 31 december 2022. Zie ook de Brexit-tijdlijn.

Nieuwe afspraken tussen EU en VK

Pas na Brexit kunnen de EU en het VK tijdens de overgangsperiode verder gaan onderhandelen over de details van de nieuwe relatie. Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt dan ook pas nadat deze volgende fase van de onderhandelingen is afgerond.

Meer info

Kijk voor onze Brexit aanpak op onze Brexit pagina en schrijf u nu alvast in voor de Brexit nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bronvermelding: Brexitloket

Meer info? Ik sta u graag te woord
Managing Director

Thomas Munsters