Carnet TIR

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Douanevervoer Carnet TIR

Het is mogelijk het internationaal goederenvervoer te vereenvoudigen op grond van de TIR-overeenkomst. Het Carnet TIR word gebruikt voor douanevervoer dat begint of eindigt buiten de EU.

Wat is Carnet TIR

In het handelsverkeer met aangesloten landen is het mogelijk gebruik te maken van één vervoersdocument, het Carnet TIR. TIR staat voor: Transport International des Marchandises par la Route. Bij het vervoer met een Carnet TIR worden de lidstaten van de EU als één land aangemerkt.

EVA Landen

Voor vervoer van goederen dat begint of eindigt in een EVA-land geldt de TIR-regeling wel, maar met de EVA-landen is afgesproken dat daarvoor de regeling Gemeenschappelijk douanevervoer voor gebruikt wordt. De TIR-regeling kan ook worden toegepast op vervoer van goederen van het ene EU-land naar een ander EU-land, via een niet-EU-land waarmee geen overeenkomst voor de toepassing van gemeenschappelijk douanevervoer is gesloten.

Toepassing 

Door gebruik te maken van TIR kunnen goederen over de grens van aangesloten landen worden vervoerd, zonder ze te hoeven lossen. Ook hoeft de vervoerder niet steeds opnieuw zekerheid te stellen. De bevoegdheid om goederen te visiteren blijft bestaan, al mag er alleen bij uitzondering gebruik van worden gemaakt. De goederen worden bij vertrek geladen in een degelijk afgesloten ruimte. Vervolgens vinden er bij grensoverschrijdingen tussen aangesloten landen in principe geen controles op goederen meer plaats. De grensformaliteiten zijn beperkt tot het geldig maken van nieuwe bladen van het TIR carnet. Het zwaartepunt van de controle ligt dus bij inlading en vertrek.

Het gebruik van het TIR carnet is de laatste jaren sterk afgenomen. Dat komt onder andere door de uitbreiding van de Unie en het aantal landen dat deelneemt aan de regeling gemeenschappelijk douanevervoer. Het TIR-vervoer zal belangrijk blijven voor het vervoer naar verder gelegen landen in Oost-Europa en Azië.

Achtergrond info

Voor meer achtergrond info over het gebruik van Carnet TIR, raadpleegt u deze website.  Onze consultants staan u graag te woord indien u vragen heeft omtrent het gebruik van het Carnet TIR.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Client Centre Manager Excise

Frank Thoolen