Incoterms

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Uitleg Incoterms

Het uitgangspunt voor het bepalen van de douanewaarde wordt gevormd door de verkoopprijs. Maar die verkoopprijs moet wel gecorrigeerd worden waarbij de leveringscondities met name van belang zijn. Wereldwijd zijn er gestandaardiseerde leveringscondities, de Incoterms, die zijn vastgelegd door de Internationale Kamer van Koophandel. De Incoterms 2020 zijn de meest recente condities.

ICC Incoterms®

De ICC Incoterms® zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die u met uw klanten en leveranciers kunt afspreken. Dit zijn regels waarmee u direct wereldwijd afspraken maakt over transport, verzekering en plaats van levering.

Afspraken koper verkoper

In het kort leggen de ICC Incoterms®  de volgende zaken vast:

 • Wie het transport verzorgt en tot waar.
 • Wie er zorgt voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en (douane)formaliteiten.
 • Wanneer het risico van verlies of schade aan de goederen overgaat van de verkoper naar de koper.

Varianten ICC Incoterms®

Welke ICC Incoterms® u nodig heeft hangt af van de vervoersvorm en de wensen van u en uw zakenpartner. Er zijn 11 soorten leveringsvoorwaarden. Vier daarvan zijn speciaal bedoeld voor transport over water. De andere gelden voor alle soorten transport (multimodaal transport).

Varianten en uitleg

 • EXW – ex works (af fabriek)

De verkoper levert de goederen door ze in zijn bedrijfspand (werkplaats, opslagruimte, loods, fabriek etc.) ter beschikking te stellen van de koper. De koper draagt het volledige risico vanaf dit punt tot de bestemming.

 •  FCA – Vrachtvrij tot (eerste) vervoerder

De verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van de goederen aan de vervoerder op de overeengekomen plaats. Het risico gaat over naar de koper zodra de goederen zijn geladen.

 • CPT – vrachtvrij

De verkoper is verplicht de goederen te leveren aan de vervoerder op een overeengekomen plaats en betaald te kosten voor het transport tot de overeengekomen plaats van bestemming. Overgang van risico is bij de levering op de overeengekomen plaats.

 • CIP – vrachtvrij inclusief verzekering

De verkoper is verplicht de goederen de goederen te leveren aan de vervoerder op een overeengekomen plaats en betaalt de kosten voor het transport en de kosten voor de verzekering tot de overeengekomen plaats van bestemming. Overgang van risico is bij de levering op de overeengekomen plaats. De verkoper betaalt de kosten van het transport en de kosten van de verzekering tot de overeengekomen plaats van bestemming.

 • DAP – geleverd ter bestemming

De verkoper levert de goederen ter beschikking van de koper op het aankomende vervoermiddel, op de overeengekomen plaats. De verkoper draagt het risico totdat de goederen gereed zijn voor lossing van het aankomende vervoermiddel.

 • DPU – geleverd ter bestemming en gelost

De verkoper draagt alle risico’s met betrekking tot het brengen van de goederen naar en het lossen van de goederen op de overeengekomen plaats van bestemming.

 • DDP – franco inclusief rechten

De verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van de goederen naar de plaats van bestemming, het betalen van rechten en het ter beschikking stellen van de goederen aan de koper. Het risico gaat over zodra de goederen ter beschikking staan van de koper, klaar om gelost te worden, op de overeengekomen bestemming.

 • FAS – franco langszij schip 

De verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van de goederen op de kade langszij het schip. Vanaf dit punt ligt het risico bij de koper.

 • FOB – franco aan boord

De verkoper is verantwoordelijk voor levering van de goederen aan boord van het schip. Het risico gaat over naar de koper zodra de goederen zijn geladen op het schip.

 • CFR – kostprijs en vracht

De verkoper draagt de kosten voor het vervoer, niet ingeklaard, tot de bestemmingshaven. Het risico gaat over naar de koper zodra de goederen zijn geladen op het schip.

 • CIF – kostprijs, verzekering en vracht

De verkoper draagt de kosten voor het vervoer en de verzekeringskosten, niet ingeklaard, tot de bestemmingshaven. Het risico gaat over naar de koper zodra de goederen zijn ingeladen op het schip.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Quality Manager

Piet Vluggen