EORI nummer

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Wat is een EORI nummer

EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Elke onderneming die zaken doet met de douane krijgt een EORI-nummer. Dit nummer is een variant van het huidige BTW-nummer. Aan de hand van het EORI-nummer weet de douane in de hele EU met wie ze te maken heeft. Alle ondernemingen in de EU die met de douane van doen hebben krijgen een EORI-nummer.

Europese EORI-database

Het EORI-nummer volgt een andere systematiek dan het Belgische BTW-nummer. Elke rechtspersoon krijgt een eigen EORI-nummer, maar filialen van een rechtspersoon niet. Bedrijven moeten dus intern goed kijken hoe ze de douanezaken gaan (re)organiseren. Er is een Europese EORI-database die raadpleegbaar is via een EU-website. Van bedrijven die toestemming geven tot publicatie van hun NAW-gegevens, worden deze zichtbaar. In andere gevallen is alleen te zien of een EORI-nummer bestaat of niet.

AEO-gecertificeerde bedrijven

Het EORI-nummer is met name van belang bij het kunnen identificeren van (veilige) AEO-gecertificeerde bedrijven. Als bedrijven een keten of ‘green lane’ vormen kunnen ze profiteren van minder controles door de douane. De AEO-registratie is gekoppeld aan het EORI-nummer.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Product Manager VAT Services

Erik van Cann

Méér weten?

Download Info Sheets

Wij delen onze kennis