Preferentiële invoer uit LGO-landen vanaf 1 januari 2020

Preferentiële invoer uit LGO-landen vanaf 1 januari 2020

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Werkwijze voor invoer LGO-Landen verandert

De werkwijze voor het invoeren vanuit LGO-landen (Landen en Gebieden Overzee) tegen een lager tarief, of vrij van invoerrechten gaat voor zowel exporteurs als importeurs veranderen, per 1 januari 2020. Lees hier wat er verandert voor u als exporteur of importeur.

Verandering exporteur

Vanaf 1 januari 2020 is een registratie als geregistreerde exporteur verplicht voor exporteurs die meer dan € 10.000 aan goederen willen uitvoeren tegen een verlaagd tarief of vrij van invoerrechten. Bij zo’n registratie hoort een REX-nummer.   

Verandering importeur

Als importeur verwijst u in uw douaneaangifte voor het vrije verkeer naar een attest van oorsprong. Vanaf 2020 vermeldt u bij zendingen van meer dan € 10.000 het REX-nummer van de exporteur. Bij zendingen van € 10.000 en minder kunt u ervoor kiezen het REX-nummer van de exporteur te vermelden, als hij er een heeft vermeld in het attest van oorsprong. Verder vermeldt u altijd het documentnummer en de afgiftedatum van het attest van oorsprong. U vermeldt de afgiftedatum op deze manier: jjjmmdd.

In de aanvullende douaneaangifte die u als importeur doet met de GPA, verwijst u ook naar het attest van oorsprong. Vanaf 2020 vult u in veld E.6 de afgiftedatum (jjjmmdd) in van het attest van oorsprong, en ‘RX’.

Meer info

Wenst u meer info of achtergrond over Oorsprong en alles wat ermee te maken heeft, verwijzen wij u graag naar het Kenniscentrum. Of neem gerust contact op met een van onze specialisten.

 

Bronvermelding artikel: Belastingdienst.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Quality Manager

Piet Vluggen