Uitbreiding Nationaal Aanvullende Codes ruwe tabak, rooktabak en verbruiksbelastinggoederen

Uitbreiding nac’s

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Uitbreiding aantal nationale aanvullende codes

Doet u aangifte ten invoer voor accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen of mag u bij aangifte ten invoer een keuze maken voor het omzetbelastingtarief? Dan bent u in een aantal gevallen verplicht om de nationale aanvullende code (NAC) in te voeren bij aangiften ten invoer. Deze regelt geldt voor invoer naar Europa vanuit een derde land.

Verandering in douaneaangifte

Per 1 december 2019 wordt een aantal nac’s toegevoegd aan de reeds bestaande codes. Nieuw is dat de aangever, als het om de bovengenoemde twee soorten goederen gaat, altijd een nac moet invullen. Als er geen nac wordt ingevuld dan aanvaardt het systeem de douaneaangifte niet.

Regels omtrent aangifte van alcoholvrije dranken en ruwe tabak

Voor alcoholvrije dranken is het tot 1 december 2019 mogelijk om douaneaangiften voor het brengen in het vrije verkeer te doen zonder een nac te vermelden. Hierdoor kan het voorkomen dat van deze producten ten onrechte geen verbruiksbelasting wordt geheven.

Iets soortgelijks kan zich voordoen bij ruwe tabak. Ruwe tabak is geen accijnsgoed in de zin van de Wet op de accijns, waardoor in de douaneaangifte tot 1 december 2019 geen nac hoeft te worden vermeld. Maar met name vanwege het Eko-tabakarrest kan ruwe tabak in een bepaalde vorm toch als rooktabak voor de Wet op de accijns kwalificeren.

Uitbreiding nac codes

Om de aangever de juiste keuze te laten maken in de douaneaangifte zijn de nac’s uitgebreid. Bij deze uitbreiding bevinden zich ook codes die niet leiden tot heffing. De aangever kan dus door het kiezen van een nac in de douaneaangifte aangeven of er wel of geen sprake is van een alcoholvrije drank (wel/geen verbruiksbelasting verschuldigd) of van rooktabak (wel/geen accijns verschuldigd).

Documentatie

In dit informatieblad van de Douane vindt u meer informatie over het gebruik van deze code.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Client Centre Manager Excise

Frank Thoolen