Uitstel implementatie definitie van exporteur tot 1 april 2020

Uitstel implementatie definitie exporteur tot 1 april 2020

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Douane stelt implementatie dat exporteur in Unie gevestigd moet zijn uit tot 1 april 2020

Begin oktober heeft de Douane bekendgemaakt dat de gehanteerde definitie van exporteur per 1 december wordt gewijzigd. Vanwege de vele vragen vanuit de markt richting de belangenorganisatie heeft de Douane uitstel verleend tot 1 april 2020, zodat het bedrijfsleven de gevolgen nader kan analyseren en maatregelen kan treffen.

Gevolgen exporteur in Unie gevestigd

Volgens de wijziging zouden exporteurs, zoals in de aangifte vermeld, gevestigd moeten zijn in de Europese Unie. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld een Amerikaanse koper met een aankoop volgens de ICC Incoterms®-leveringsconditie Ex Works (EXW) niet meer zelf een uitvoeraangifte kan laten doen. De aangifte moet dan door een andere partij worden gedaan. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of een douaneagent.

Belangenvereniging

Met de berichtgeving dat de exporteur in Unie gevestigd moet zijn, kwamen er veel vragen vanuit de markt richting de belangenverenigingen. Gezien het feit dat deze wijziging veel gevolgen heeft voor de supply chains, voornamelijk voor ‘ex- works’ leveringen, heeft de Douane doen besluiten om uitstel te verlenen tot 1 april 2020. Op deze manier kan het bedrijfsleven nog gevolgen beter analyseren en maatregelen treffen.

Meer info

Indien nu met vragen kampt, neem gerust contact op met onze specialist. Wij helpen u graag verder.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Customs Consultant

John Sampers