Update – Nieuw beleid rondom heffingen zonnepanelen uit Vietnam

Update – Nieuw beleid zonnepanelen uit Vietnam

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Update zonnepanelen uit Vietnam

Dit is een update van de situatie aangaande de inklaring van zonnepanelen uit Vietnam, die vorige week ontstond door de invoering van een nieuw beleid. U vindt het oorspronkelijke bericht hier.

Vrijgave zonnepanelen uit Vietnam

Per vanochtend, 20 februari 2017, geeft de douane containers met zonnepanelen uit Vietnam vrij voor inklaring. Deze containers zijn vorige week door de douane vastgehouden voor nader onderzoek omdat ze via Maleisië of Taiwan omgeladen waren richting Rotterdam. De douane vermoedde ontduiking van antidumping heffingen. Om die reden werden invoerrechten van 64.9% berekend. Dit beleid is nu van de baan. De ‘oude’ procedures zijn weer van kracht. Met andere woorden: zonnepanelen uit Vietnam worden, conform de geldende EU verordening, niet belast met antidumping heffingen.

Criteria voor vrijgave

De douane hanteert de volgende criteria om deze containers vrij te geven:

  • De master B/L vermeldt Vietnam als land van verzending en de EU als land van bestemming.
  • De inhoud van de container is niet omgeladen, slechts de container zelf. Het containernummer is dus hetzelfde gebleven als bij laden aan boord schip in Vietnam.

Voorzichtigheid blijft dus geboden wanneer zendingen zonnepanelen uit Vietnam niet aan bovenstaande criteria kunnen voldoen.

Containers vervoerd via China

Ons bereiken geluiden dat containers die via China vervoerd zijn (maar land van verzending Vietnam hebben), nog wel worden vastgehouden. Het is op moment van schrijven nog onduidelijk wanneer deze containers worden vrijgegeven en of ze met antidumping heffingen belast worden.

Reden voor het opleggen van dit beleid

Al met al heeft het vorige week, door juristen van het Douane Landelijk Kantoor, geformuleerde beleid tot zeer veel terechte commotie en zorgen geleid. Naar de reden van invoering van dit nieuw beleid blijft het vooralsnog slechts gissen. Wel is bekend dat Nederland in het verleden op de vingers is getikt door Brussel, vanwege de lakse oplegging van antidumping heffingen. Hoe dan ook, containers worden weer vrijgegeven en het nieuwe beleid is (gelukkig) alweer van de baan.

Meer informatie of vragen?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande behoefte hebben aan meer informatie, neemt u dan contact op met Maco Customs Service. Wij helpen u graag. Wij zijn bereikbaar via het emailadres nl.maco.customer@sgs.com of bel ons op +31 475 425 800

Direct in uw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox!