Verscherpte controle douanewaarde invoeraangiften

Verscherpte controle douanewaarde

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Meer controle op douanewaarde van textiel en schoenen in invoeraangiften

Als u kleding of schoenen importeert uit Azië, Turkije of andere landen, dan is het belangrijk te weten dat de douane extra scherp let op deze producten. De douane controleert met name of de opgegeven douanewaarde correct is, omdat de ervaring leert dat bij deze producten vaak onrealistisch lage waardes opgegeven worden om minder invoerrechten te betalen. De douane voert over ingediende aangiften berekeningen uit waarbij ze aan de hand van opgegeven producttypes, waardes, aantallen en gewichten vaststelt of de opgegeven waardes realistisch zijn of niet. Het gevolg is dat zendingen met kleding of schoenen relatief vaak in de controle vallen.

Controle op douanewaarde textiel en schoenen in invoeraangiften

De Douane zal de komende tijd meer letten op de douanewaarde van textiel en schoenen in invoeraangiften. Doet u invoeraangifte voor textiel uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand, controleert u dan goed of de douanewaarde en de goederencode kloppen. Wij raden u aan dat indien u aangifte doet, uw klant om extra informatie over de oorsprong, tariefindeling en douanewaarde opvraagt. Dit stelt u in staat om de aangifte op juiste wijze in te vullen.

E-commerce zendingen

Extra aandacht gaat uit naar de aankoop van online producten, de zogeheten e-commerce handel. De douane zal gaan controleren of de douanewaarde van deze producten te laag wordt aangegeven. Vooral zendingen met vrijstellingscodes voor een lage waarde worden extra goed bekeken. Ook dient u dit goed in de gaten te houden voor bepaalde producten vanuit de Verenigde Staten. Met name de indeling van deze producten wordt goed gecontroleerd door de Douane.

Aanvullende risico’s

Naast de controle op de douanewaarde zal de Douane ook andere punten van de aangifte goed controleren. U kunt zo extra aandacht geven aan uw aangifte, fouten vermijden en dus oponthoud voorkomen. De Douane zal de goederen fysiek controleren, aan de hand van bescheiden en de administratie in Nederland en andere landen. Wilt u de goederen wegvoeren en kan de Douane de controle niet afhandelen? Dan vraagt ze eerst aanvullende zekerheid, voordat ze de goederen ter beschikking stellen.

Specialist goederencode

SGS Maco helpt u om problemen bij de import van kleding en schoenen te voorkomen. Wij hebben specialisten met jarenlange ervaring in het bepalen van de juiste goederencodes voor deze producten. Ook kunnen we een scan uitvoeren op de gehanteerde douanewaardes en u adviseren over documentatie waarmee u kunt aantonen dat lage waardes wel degelijk legitiem zijn. Samen met onze collega’s van andere SGS-onderdelen kunnen we u ook helpen met al uw vragen over productsamenstelling, labeling en andere uitdagingen bij de import van kleding en schoenen.

Douanewaarde

Wenst u meer achtergrondinformatie omtrent douanewaarde, bekijkt u dan het artikel over douanewaarde in ons Kenniscentrum.

Meer info? Ik sta u graag te woord
Client Centre Manager Excise

Frank Thoolen