Wijzigingen in preferentiële oorsprongsbewijzen

Wijzigingen in preferentiële oorsprongsbewijzen 

Heeft u een douane vraagstuk? Wij denken graag met u mee!

Wijzigingen preferentiële oorsprongsbewijzen

Op 30 maart 2019 zijn er in het gebruikstarief (DTV) een aantal nieuwe preferentiële oorsprongsbewijzen toegevoegd. Verzoekt u om een preferentiële tariefbehandeling? Kijk dan of er wijzigingen zijn bij het invullen van uw invoer- of maandaangifte.

Een overzicht van de nieuwe preferentiële oorsprongsbewijzen met bijbehorende bescheidcodes:

• U045: Certificaten inzake goederenverkeer EUR-MED.
• U048: Oorsprongsverklaring EUR-MED.
• U161: APS factuurverklaring, gesteld op een factuur of ander handelsdocument door een exporteur in het betreffende begunstigde land van oorsprong, waarbij de totale waarde van de oorspronggoederen per zending niet hoger is dan € 6.000, overeenkomstig artikel 75 van Verordening 2015/2447.
• U162: Factuurverklaring of oorsprongsverklaring (niet het APS en ook niet in het EUR-MED-kader), gesteld op een factuur of ander handelsdocument door een exporteur in het land van oorsprong, waarbij de totale waarde van de oorspronggoederen per zending niet hoger is dan € 6.000.
• U163: Oorsprongsverklaring EUR-MED, gesteld op een factuur of ander handelsdocument door de exporteur in het land van oorsprong, waarbij de totale waarde van de oorspronggoederen per zending niet hoger is dan € 6.000.
Een gewijzigde toepassing geldt voor:
• N864: Factuurverklaring of oorsprongsverklaring, opgesteld door een exporteur op een factuur of op een ander handelsdocument.

Meer informatie

In het Codeboek Douane vindt u alle bescheidcodes. Kijk daarvoor in het onderdeel Aangiftebehandeling bij ‘T-03 BESCHEIDCODES’.

Bronvermelding: Belastingdienst

Meer info? Ik sta u graag te woord
Specialist Oorsprong

Wil Nabben